Een heerlijke zonvakantie tijdens de koude wintermaanden. Even weg van de donkere dagen en dikke winterjassen, enkel genieten van een stralende zon. Wie wil dat nu niet? De prachtige zandstranden, mooie resorts, adembenemende onderwaterwereld en rijke cultuur maken van Egypte dan ook de ideale winterzonvakantie. Ontdek hieronder wat je allemaal moet weten zodat je zorgeloos verliefd kan worden op deze prachtige en veelzijdige bestemming.
1. Perfecte temperatuur
De beste tijd voor een bezoek aan Egypte is de winter, de lente en de herfst. Vooral van begin november tot eind februari is het weer overal aangenaam. In Egypte heerst een woestijnklimaat: warm, zonnig en droog. Naast de hete zomerperiodes schommelen de temperaturen tijdens de wintermaanden tussen een aangename 21° en 30°. Je mag dus zeker rekenen op een blauwe wolkeloze hemel wanneer je geniet van een cocktail op het strand. Zalig weertje, toch?
2. Vliegtijd
Deze winter vliegen we opnieuw wekelijks vanuit Brussel naar de zonzekere bestemmingen: Hurghada en Marsa Alam. En dat twee keer per week! Wist je dat je na 4,5 à 5,5 uur vliegen al op deze prachtige bestemming bent? Zo snel ontsnap je aan onze Belgische winter.
3. Reisdocumenten en visum
Vaak is de eerste grootste zorg het regelen van een visum. Geen paniek! Reizen naar Egypte is gemakkelijk en eenvoudig als je volgende zaken in acht neemt.
- Geldige Belgische identiteitskaart of Belgisch internationaal reispaspoort (plus 2 pasfoto’s).
- Voor kinderen jonger dan 12 jaar is de Kids-ID verplicht.
- Voor verblijven vanaf 1 maand is een Belgisch internationaal reispaspoort (voor kinderen en volwassenen) verplicht
- De reisdocumenten dienen nog minstens 6 maanden geldig te zijn na terugkeer uit Egypte.
- Bij aankomst in Egypte moet je een visum te kopen van ongeveer €28 per persoon. Als je reist met je identiteitskaart, moet je voor het visum bij binnenkomst ook twee pasfoto’s meenemen. Dit visum dient contant betaald te worden. Houd hier dus rekening mee. Dit type visum is geldig gedurende één maand, te beginnen vanaf de dag van aankomst.
4. Geldzaken
De nationale munteenheid is de Egyptische pond, te verdelen in 100 piaster (PT). Op biljetten is de waarde zowel in het Arabisch als in het Engels aangegeven. De koers is afhankelijk van de Amerikaanse dollar en wisselt sterk. Voor een euro ontvang je momenteel 16,91 Egyptische pond. Zorg er altijd voor dat je zelf voldoende kleingeld op zak hebt zodat ‘onvoldoende wisselgeld’ geen excuus kan zijn. Met je gewone bankkaart kan je vrijwel overal terecht. In de toeristische gebieden kan je ook gewoon met euro’s betalen (let op: best met briefjes van 5 of 10 euro). Op toeristische plaatsen accepteren de meeste winkels en restaurants ook het gebruik van een creditcard. Verder is het belangrijk om te weten dat een bankkaart voor Egypte geactiveerd moet zijn om hiervan gebruik te kunnen maken. Raadpleeg dus zeker even de bank voor vertrek, als je niet zeker bent dat deze functie geactiveerd is voor je bankkaart.
5. De Rode Zee: het duikparadijs
Het glasheldere water, de mooie koraalriffen en de prachtige diversiteit aan onderwaterleven zijn de droom van elke duiker. Het koraalrif in de Rode Zee is ongeveer 500 jaar oud en is met zijn 793 kilometer het op één na grootste koraalrif ter wereld. Ben jij ook benieuwd wat de onderwaterwereld allemaal te bieden heeft? Veel hotels zijn ingericht op duikers. Je eigen duikmateriaal meenemen en (laten) verzorgen is geen probleem.Geen of weinig ervaring? Geen probleem. Een introductieduik begint meestal in een zwembad of een erg rustig huisrif en wordt goed opgebouwd tot je onder begeleiding van de duikleider het water in kan. Het enige wat je dan nog te doen staat is genieten van het onderwaterleven. Snorkelen is ook een optie, dan is er ook genoeg te zien in de baaitjes, lagunes en huisriffen bij de meeste hotels.
6. Beroemde badplaatsen
Egypte heeft prachtige stranden waarvan Hurghada, El Gouna en Marsa Alam zeer gekend zijn. Ook benieuwd wat deze regio’s allemaal te bieden hebben? Lees dan snel verder en ontdek welk plekje het beste bij jou past.
Hurghada: een veelzijdige badplaats
In Hurghada vind je alles wat je tijdens een strandvakantie in Egypte kan wensen. De mooie uitgestrekte stranden vormen de perfecte basis voor verschillende andere watersporten zoals zeilen, vissen en windsurfen. Sakkala is het moderne centrum waar de meeste toeristen verblijven. Breng eens een bezoekje aan de mooie jachthaven en wat je zeker ook moet doen is een perfecte dag afsluiten al luisterend naar live muziek vanop een terrasje. Ook geïnteresseerd in de Egyptische cultuur? Bezoek dan Dahar, het oudste deel van de stad. Hier is ook de grootste Soek (markt) van de stad gevestigd.
El Gouna: het Egyptische Venetië
El Gouna is een vakantieparadijs dat vrij recent is ontwikkeld. Het ligt ten noorden van Hurghada. Dankzij de bouwstijl is dit echt een unieke bestemming. Alle hotels liggen direct aan zee of aan één van de speciaal aangelegde lagunes. De hotels zijn zeer sfeervol en in Arabische stijl gebouwd. In het centrum van El Gouna (Kafr El Gouna) kan men zich uitstekend vermaken. Er zijn bars, restaurants en winkels. Zoals alles in El Gouna zien deze er ook verzorgd en netjes uit. Voor de sportievelingen is er ook genoeg te doen. Op de verschillende resorts zijn voldoende sportfaciliteiten. Je kan op de meeste accommodaties squashen, tennissen en zeilen. El Gouna is met zijn groene en mooie omgeving een echte oase in de woestijn.
Marsa Alam: duikparadijs
Marsa Alam wordt omringd door een uitgestrekt woestijnlandschap en ligt in het zuidoosten van Egypte, pal aan het kristalheldere water van de Rode Zee. Vooral onder snorkel- en duikliefhebbers is deze plaats een echt paradijs. De regio beschikt namelijk over een adembenemende onderwaterwereld! Voor de kust van alle resorts pronken zogenaamde huisriffen. Dit betekent dat je enkel maar het water hoeft in te wandelen (of er in springt via een steiger), je duikbril hoeft op te zetten en je hoofd onder water moet steken voor een eerste kennismaking met de wonderlijke onderwaterwereld. Het aanzicht van wuivende koralen en kleurrijke vissen zorgen voor bijzondere ervaring. Voor diegenen die op zoek zijn naar meer actie onder water is er de Samadai Reef ook wel bekend als Dolphin House, de thuisbasis van tientallen speelse wilde dolfijnen. Bij het beroemde Marsa Abu Dabab heb je een grote kans om een Dugong (zeekoe) of een zeeschildpad te spotten. Hou je het liever droog? Dan kan je per quad of per kameel het ruige woestijnlandschap verkennen.
7. Taal
De officiële taal van Egypte is het Arabisch. Maar op straat spreekt men voornamelijk in een Egyptisch dialect. In de meeste toeristische gebieden in Egypte, zoals de grote steden en de badplaatsen langs de Rode Zee, wordt wel een woordje Engels of Frans gesproken. Toch, is het zeker de moeite waard een paar woorden of zinnen te leren. De lokale bevolking zal dat zeker waarderen. Wil je zelf eens proberen? Hieronder enkele tips:
Sommige begroetingen of woorden spreek je anders uit tegen een vrouw dan tegen een man.
Ja / aywa
Nee / la
Goed / kwayyis
Slecht / misj kwayyis
Alstublieft / min fadlak (tegen een man) en min fadlik (tegen een vrouw)
Graag gedaan / ‘afwan
Dank u / sjoekran
Hallo / as-salamu aleikum
Welkom / ahlan wa-sahlan
Dag / ma’a salaama
Goedemorgen / sabaa el-kheer
Goedeavond / masaa el-kheer
8. Egyptische keuken
Wanneer je op reis bent, is het altijd leuk om de lokale specialiteiten te proeven. De Egyptische keuken is een mengelmoes van verschillende ingrediënten, afkomstig van hun oosterse buren en overburen.
Aisj sjami met fuul behoren tot een Egyptische basismaaltijd. Het eten bestaat uit een volkoren of wit pitabrood met favabonen. Mezze is een gekend gerecht onder de Egyptenaren. Dit zijn kleine gerechten die met brood worden gegeten. Lekker is de salata baladi, een boerensalade van tomaten, peterselie, komkommer en sla met limoen. Sjaksjoeka is een groenteschotel die bestaat uit Egyptische ratatouille met eieren. Het vlees wordt vaak gegrild, zoals kebab of hamam (duif). Shai (thee) wordt in Egypte het meest gedronken maar is wel meer voor de zoetbekken onder ons. Dit geldt ook voor de koffie. Wil je deze zoete inval voorkomen, kan je hier best expliciet om vragen. Handig om te weten: saada zonder suiker en ariha met weinig suiker.
We zouden geen Belgen zijn als we af en toe niet verlangen naar een fris pintje. Op de bestemming kan je zeker voor een Stella gaan. Dit in Egypte gebrouwen bier is te verkrijgen in verschillende sterkten: Local, Premium, Export en van de tap.
9. Extra voordelig naar Egypte met onze vroegboekdeals
In de winter naar Egypte? Boek dan vroeg je vakantie en je profiteert van extra voordelige prijzen. Nog een voordeel als je vroeg boekt: de keuze is reuze. Kies een accommodatie naar keuze en selecteer je favoriete kamer. Dat is pas lekker boeken.
10. All inclusive genieten in Egypte
Wil jij je portemonnee in je hotelkamer laten en genieten van all inclusive? Dan zit je in Egypte goed. Veel van onze bestemmingen in dit fijne land zijn namelijk all inclusive. Benieuwd? Bekijk ons volledige all inclusive aanbod in Egypte.
Gerelateerde berichten
Laat een reactie achter