Door |Gepubliceerd op: 10/06/2015|5.2 min leestijd|

Bij het lezen van de titel “50 tinten zonniger” schieten er vast talloze gedachten door je hoofd. Onder andere waarschijnlijk de beroemde boekenreeks “50 tinten grijs” van E.L. James, die pas verfilmd werd. Maar helaas, of misschien maar beter, is dat niet waar ik het over wil hebben…

Nee, ik wil het ergens anders over hebben. Wanneer ik tv kijk, zie ik regelmatig mooi gebruinde mensen voorbijkomen. Ik zie ze in zomerse series die op tropische bestemmingen zijn opgenomen, maar ook wanneer ik door de stad wandel. De lentezon begint al flink te schijnen en hier en daar zie ik al dappere mensen met blote benen in het straatbeeld.

Zonnebaden

Wanneer we zelf op vakantie gaan, willen we natuurlijk ook de nodige vitamine D opnemen en een mooi kleurtje opdoen. Hoe kan je je hier nu het best op voorbereiden? Waar moet je voor oppassen? Wat voor effect hebben al die UV-stralen op jouw gedrag? Kortom, wat zijn nu de do’s en don’ts in zonneland? Er wordt van alles gezegd en geschreven over dit onderwerp en daarom deel ik een aantal zaken die je misschien nog niet wist over zonnebaden. Op die manier kan je je perfect voorbereiden op de zomer. Want de warme zomerdagen komen er aan en na het lezen van dit artikel ben jij er ook vast helemaal klaar voor!

De Do’s en Don’ts van zonnebaden

1. Zonnebank voor vertrek

Iedereen kent dit gevoel wel. Het is de eerste dag van de vakantie. De eerste dag dat je in je bikini zal verschijnen. Maar als je rondom je kijkt, zie dat je dat de meeste vakantiegangers al een kleurtje opgedaan hebben. Dat voelt een beetje ongemakkelijk. Aan jouw bijna-lichtgevende benen te zien, weet iedereen direct dat dit voor jou vakantiedag nummer één is. Om dit te voorkomen, en die melkflessen alvast even te kleuren, gaan veel mensen voor vertrek onder de zonnebank. Maar is dit nu een verstandige beslissing? Zonnebanken en de zon zorgen allebij voor UV-straling. Bij overmatig en onverantwoord gebruik is zonnen onder de zonnebank slecht en kan het je huid kunnen beschadigen. Wij nemen liever het zekere voor het onzekeren. In plaats van je huid onder de zonnebank voor te bereiden op de felle vakantiezon, kan je beter jezelf goed beschermen tijdens de vakantie en genieten van de echter zonnestralen. Voor meer informatie over zonnen en zonnebanken kan je hier & hier terecht.

2. Het lot een handje helpen

Toch liefst al een beetje bruin op de eerste dag? Dan zijn er ook altijd bruinen zonder zon of spray tans. De zelfbruiners hebben de laatste jaren een enorme update gehad. Die wortelbenen kunnen natuurlijk nog wel voorkomen bij overmatig gebruik. Maar bij voorzichtig gebruik met mate zou dit niet zo mogen zijn. Deze nieuwe zelfbruiners smeren gemakkelijk en laten je zonder strepen genieten van een bruine huid zonder een overdosis zonnestralen. Ja kan ze sprayen, smeren of ga er even voor langs de schoonheidsspecialist.

Spray tan

3. Scrubben tijdens de vakantie

Om je huid voor te bereiden op het zonnebaden kan je deze ervoor alvast scrubben. Deze crème of gel met kleine korreltjes verwijdert de dode huidcellen. Hierna is je huid schoon en glad. Je bent klaar voor een egaal bruin tintje. Maar dat is niet het enige. Ook tijdens de vakantie kan je huid zo’n behandeling gebruiken. Net zoals ik dacht je waarschijnlijk dat de scrub je bruine kleurtje zou wegvegen. Maar niets is minder waar. De scrub geeft je huid terug een mooie glans een uniform bruine tint. Omdat je huid weer helemaal schoon is krijg je na het zonnebaden een egalere tint.

4. Zonnecrème: duurder is niet altijd beter

Vele mensen denken dat de duurdere zonnecrème ook automatische de beste is en beter beschermt dan de voordelige variant. Wel, dat blijkt niet helemaal waar te zijn. Zo is de goedkoopste zonnecrème zelfs een keer als beste uit de test gekomen bij Test aankoop. Consulteer hun kopwijzer voor zonnecrèmes voor meer informatie hierover. De duurdere crèmes zullen je waarschijnlijk wel beter beschermen, maar veel mensen hebben daarbij de neiging om zuiniger te smeren. Wanneer je een goedkoper merk kiest, zal je veel royaler smeren om de 2 uur, precies zoals het hoort.

Zonnecrème

Zonnestralen en ons gedrag

1. Vitamine D en geluk

Je zult wel denken: Pfffff… wat een negatieve berichten allemaal! Dat begrijp ik, want er zijn nu eenmaal veel dingen waar je rekening mee moet houden. Maar er is gelukkig ook goed nieuws. De zon is zelfs heel goed voor je als je niet overmatig van de zon geniet en goede voorzorgsmaatregelen neemt. Door zonlicht maak je vitamine D aan. Vitamine D heeft een positieve invloed op humeur. Mensen met een vitamine D tekort zijn sneller moe en negatiever ingesteld dan andere mensen. Met andere woorden, zonnestralen kunnen voor een goed humeur zorgen, zodat je ook echt het zonnetje in huis bent.

Zonnehoed

2. Vitamine D to the rescue!

Verder is het zonlicht zelfs goed tegen bepaalde ziektes, zoals diabetes, hartkwalen en astma. Daarnaast heb je ook minder kans op trombose wanneer je met mate zonnestralen opvangt. Vitamine D is ook goed voor de weerstand. Het activeert het immuunsysteem en zorgt ervoor dat je minder gevoelig bent voor virussen en bacteriën. Daarnaast zijn vitamine D ook belangrijk voor de opbouw, groei en sterkte van de botten en het gebit.

3. Winterdip & Lentekriebels

Ik word altijd heel blij wanneer ’s morgens het zonnetje schijnt wanneer ik wakker word, in plaats van dat het nog donker is. Jij ook? Sommige mensen beleven in de donkere wintermaanden zelfs een ‘winterdip’. Nu kunnen we natuurlijk niet allemaal gaan overwinteren in Egypte, Turkije of Spanje en daarom is het vaak een kwestie van wachten de koude maanden voorbij zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat een ruime hoeveelheid licht er onder andere voor zorgt dat je jezelf beter voelt, je je beter kan concentreren en je energieker voelt. Je staat ook meer open voor contact met andere mensen. Dat verklaart alvast de beroemde ‘lentekriebels’.

 Lentekriebels

10/06/2015|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter