Door |Gepubliceerd op: 11/07/2024|4.6 min leestijd|

Zin om op vakantie te gaan? Ga met de auto! Een autovakantie biedt ongekende vrijheid en gemak, of je nu met kinderen, je hond of alleen met je partner reist. Zowel in de zomer als in de winter biedt deze manier van reizen volop voordelen. Wij hebben alvast 7 voordelen van een autovakantie voor je op een rijtje gezet.

1. Vrijheid en flexibiliteit

Ga je met de auto op vakantie, dan bepaal je zelf het tempo. Je bent niet afhankelijk van vluchtschema’s of openbaar vervoer, wat betekent dat je kunt vertrekken wanneer het jou uitkomt. Zo kun je kiezen voor een zomervakantie met auto, maar dus ook spontaan gaan voor een last minute vakantie met auto! Tijdens je tocht ben je enorm flexibel. Een spontane tussenstop in dat pittoreske dorpje of een onverwachte picknick langs een schilderachtige route? Geen probleem! Deze flexibiliteit maakt reizen met de auto ideaal voor avontuurlijke geesten en gezinnen die graag hun eigen plan trekken.

2. Eigen spullen mee

Met de auto op reis betekent geen gedoe met koffers die niet in de bagagevakken van een vliegtuig passen, allerlei vloeistofregels of het teveel aan kilo’s bagage. Kampeerspullen, ski’s, beddengoed, fietsen … Gooi die kofferbak maar vol en neem alles mee wat je maar wilt. Ja, zélfs je eigen koffiezetapparaat met melkopschuimer. Zo drink jij straks je vertrouwde latte macchiato, terwijl je kinderen op hun meegebrachte stepjes de camping over racen. Dat is pas vakantie!

voordelen van een autovakantie: alle spullen mee

Foto: alle spullen mogen mee de auto in!

3. Comfort voor iedereen

Op vakantie met de auto betekent ook dat je de omgeving kunt aanpassen aan je eigen comfort. Je kunt pauzeren wanneer je wilt, de temperatuur in de auto regelen en je favoriete muziek opzetten. Kinderen kunnen onderweg lekker wegdromen met hun eigen knuffels, dekentje en kussen. En vergeet niet het comfort van je hond: hij kan gezellig mee zonder dat je je zorgen hoeft te maken over huisdierenregels in vliegtuigen. Kortom: een autovakantie biedt comfort voor iedereen.

4. Road trip met kinderen

Een autovakantie met kinderen? Maak er een ware road trip van met leuke stops onderweg. Hebben ze honger? Stop dan bij een wegrestaurant of pak gewoon wat uit de koelbox op de achterbank. En moet er iemand plassen? Geen probleem. Je hebt de vrijheid om te stoppen voor een toiletbezoekje. Maar ook voor een frisse neus of om even de benen te strekken. Tip: zorg voor een goed gevulde entertainmenttas met boeken, spelletjes en/of een tablet om je kinderen bezig te houden. Of zorg voor draagbare dvd-schermpjes en neem een aantal films mee. Voordat je het weet, ben je zonder commentaar op je bestemming!

Moeder en dochter in rode auto kijken naar elkaar via het raam in zonnig gebied tijdens autovakantie

Foto: op roadtrip met het hele gezin

5. Hondvriendelijk reizen

Kun jij je trouwe viervoeter eigenlijk niet missen als je op vakantie gaat? Goed nieuws: tijdens een autovakantie kan je hond gewoon mee. Check vooraf wel even of er vaccinaties nodig zijn en welke inreisregels voor huisdieren gelden op je bestemming. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Zorg voor een veilige en comfortabele plek in de auto – zoals een reismand –, neem voldoende water en snacks mee en plan stops op hondvriendelijke locaties. Veel hotels en vakantieparken zijn tegenwoordig huisdiervriendelijk, wat de vakantie nog leuker maakt voor jullie allemaal.

hond hangt met pootjes uit het raam tijdens

Foto: ook je trouwe viervoeter mag mee op vakantie

6. Tussenstops naar keuze

Onderweg naar je vakantiebestemming is er al genoeg te beleven. De hele autorit is dan ook al meteen een onderdeel van jullie vakantie. Maak een tussenstop in een gezellige stad, bezoek historische bezienswaardigheden waar je langskomt of geniet van een picknick met uitzicht op een idyllisch meer. Deze stops maken de reis niet alleen leuker, maar zorgen ook voor onvergetelijke herinneringen. Plan vooraf al waar je wilt stoppen of besluit ad hoc om tóch even die afrit te nemen. Zin in wat afkoeling tijdens je tussenstop? Bekijk onze tips voor de leukste waterpretparken in Europa.

7. Eigen vervoer op locatie

Eenmaal aangekomen op je bestemming, ervaar je ook het gemak van je eigen vervoer. Geen gedoe met het huren van een auto of wachten op taxi’s en bussen. Je stapt lekker in je auto en bent meteen op pad. Dit geeft je de vrijheid om meer van de omgeving te ontdekken en gewoonweg te doen wat jij wilt. Zoals een uitstapje maken naar nabijgelegen steden, stranden of natuurparken. Wil je toch liever vliegen? Een auto huren op locatie kan ook! Ook extra’s zoals verzekeringen kun je vooraf online afsluiten. Ideaal!

Geparkeerde caravan naast groot meer in bergachtig dal met wolken

Foto: kamperen op adembenemende tussenstops

Tips voor een geslaagde autovakantie

Of je nu een zonvakantie met de auto plant of op wintersport gaat met eigen vervoer, er zijn altijd een paar dingen waar je vooraf wel even aan moet denken. Zoals:

  • Plan je route vooraf
  • Zorg voor genoeg snacks en drankjes (ook voor meereizende viervoeters)
  • Neem voldoende ‘afleiding’ voor de kids mee
  • Gebruik een navigatiesysteem of app voor real-time verkeersinformatie
  • Vergeet niet de EHBO-kit en autopechbenodigdheden

Met deze tips en 7 voordelen van een autovakantie ben jij klaar voor een onvergetelijke autovakantie vol vrijheid, comfort en fun. Je auto brengt je overal heen waar je maar wilt. Wat dacht je van Spanje, Kroatië of Italië? Dichterbij huis op autovakantie kan natuurlijk ook. Bekijk eens het aanbod Roompot Vakantieparken in Nederland, België en Duitsland. Je ziet: de keuze is reuze. Dus pak de auto, laad je spullen in en ga op avontuur!

Hi! Ik ben Eveline, één van de reisexperts van Sunweb. Ben jij op zoek naar inspiratie voor jouw volgende vakantie naar de zon of sneeuw? Begin alvast met de voorpret door het lezen van mijn tips over de meest fantastische plekken in Europa. Waar maak jij binnenkort onvergetelijke herinneringen?
11/07/2024|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter