Door |Gepubliceerd op: 13/01/2015|4 min leestijd|

Een skireis met de auto als vervoersmiddel is een waar avontuur. Tijdens de winter maken de weersomstandigheden het voor de auto een stuk lastiger door de lage temperaturen, sneeuw en gladheid op de weg en de enorme hoeveelheid strooizout. Daarnaast is het rijden in deze omstandigheden niet voor iedereen weggelegd. Toch is de auto de meest voor de hand liggende manier van reizen, ook voor de skivakantie. Voordelen als vrijheid om te gaan en staan waar jij wilt en het zelf kunnen bepalen van de hoeveelheid bagage dat wordt meegenomen, zorgen er vaak voor dat men de auto kiest als vervoersmiddel. In dit artikel geven we tips zodat je zelfverzekerd en met een veilig gevoel naar de bergen trekt.


Een winterklare auto: tref de juiste voorbereiding
Jouw auto is het instrument om je bestemming te bereiken. Een winterklare auto is dus de belangrijkste voorwaarde om rekening mee te houden. Laat je niet verrassen en breng een bezoek aan de dealer. Er zijn heel wat punten om rekening mee te houden.
In de winter ligt er op de wegen veel meer gedooide sneeuw op de weg, vervuild door al het verkeer dat eroverheen rijdt en de hoeveelheid pekel. De auto oogt wat dof en daarnaast kan pekel de auto sneller laten roesten. Meerdere wasbeurten in de winter zijn dus zeker aan te raden. Verwijder die pekel! Zorg ervoor dat je voor vertrek de auto ijs- en sneeuwvrij maakt. Dikke sneeuwlagen op het dak en motorkap kunnen het zicht op de weg wegnemen. Tevens kan smeltende sneeuw zorgen voor bevroren ruitensproeiers en vastzittende ruitenwissers. En geloof me, die ruitenwissers zijn dan geen lang leven beschoren! Check ook altijd even of er geen scheurtjes in de rubbers zitten. Over ruitenwissers gesproken: gebruik antivries ruitensproeiervloeistof! Deze vriest niet aan zodra deze in aanraking komt met de ruit bij koude temperaturen. Aanlengen met water is geen beste optie, mits je pure ruitensproeiervloeistof gebruikt. Controleer daarom wekelijks je voorraad, want het gaat snel. Een andere onmisbare vloeistof is de koelvloeistof. Is deze opgewassen tegen winterse temperaturen? Laat dit dubbel checken door de dealer.


Controleer de accu

Het overkomt iedereen weleens: een lege of kapotte accu. Met een simpele meting van de accu bij de dealer kan er gecontroleerd worden op mankementen in de lekstroom. Een accu kan niet zo goed tegen de kou dus een extra controle is wel nodig. Gemiddeld genomen gaat een accu vijf jaar mee, maar het kan voorkomen dat jij je accu eerder moet laten vervangen.

Laat de accu checken

Bandencheck
Slechte weercondities vragen om een extra bandencheck. Iedereen zou de aanschaf van winterbanden moeten overwegen, ook als je niet op skivakantie gaat. Bij de aanschaf van nieuwe winterbanden ben je zeker van goede kwaliteit. Winterbanden zijn vooral wenselijk als je lange afstanden rijdt en minder relevant als je enkel op en neer rijdt van je huis naar de supermarkt. Winterbanden zorgen weliswaar voor meer grip, maar nog altijd is voorzichtigheid geboden: het zijn geen wonderbanden. Ga je voor tweedehands winterbanden, controleer dan altijd of het profiel diep genoeg is (minimaal 4,5 mm). Check ook altijd de leeftijd van de banden, deze mogen bij aanschaf niet ouder zijn dan vijf jaar. Dit controleer je met de DOT-code die op de band staat. DOT 3414 betekent een fabricatiedatum in de 34e week van 2014.


Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn lang niet overal verplicht, maar zou je zomaar op elk moment nodig kunnen hebben. Wees hier dus op voorbereid! Test eventuele sneeuwkettingen bijvoorbeeld bij de montage van winterbanden. En als je hier dan toch mee bezig bent, controleer dan meteen de remmen. Deze zijn tijdens dit wisselproces toegankelijker dan ooit.

Winterbanden met sneeuwkettingen

Autoruiten, laat het niet barsten
Sterretje of barst in je raam? Laat deze dan direct, vaak kosteloos, repareren. De kou en eventuele verkeersdrempels kunnen funest zijn: het totale glas kan breken. Condens, vocht, dat in de beschadiging van je ruit zit kan door sterke afkoeling bevriezen en vervolgens uitzetten. Is de barst groter dan 1 cm, dan is herstel in de meeste gevallen al niet meer mogelijk. Bij constatering is het raadzaam om in de tussentijd een stuk duct tape op deze ‘wond’ te plaatsen.

 Controleer op barsten

Handig om mee te nemen
Over het algemeen heeft vrijwel iedereen de volgende attributen in de auto liggen, maar juist in de winter zijn ze extra belangrijk: een ruitenkrabber in combinatie met antivriesspray, een trekker en een zeemlap voor de binnenkant van je ruiten. Hekel aan krabben? Wees de nachtvorst voor en gebruik een voorruitscherm. Neem ook altijd extra (auto)verlichting mee: autolampen en een zaklamp. IJsdoeken, sneeuwscheppen en sneeuwmatjes maken de lijst compleet. Proficiat, jouw auto is winterproof!

13/01/2015|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter