Gezond leven op vakantie is niet altijd simpel. En niemand heeft natuurlijk zin om op die zalige zonbestemming op een droge toast te zitten knabbelen met een glaasje water erbij. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Op Griekenland bijvoorbeeld kan je perfect genieten combineren met een gezonde en heerlijke maaltijd. En dan mag je tussendoor natuurlijk gerust zondigen met een lekkere moussaka! Drink er een heerlijk glaasje frisse Griekse Retsina bij.
Wist je trouwens dat in Griekenland vroeger gasten werden rondgeleid in de restaurantkeuken zodat ze een keuze konden maken uit de gerechten die bereid werden. Dat kan je je nu toch niet meer voorstellen?
Heb je nog geen idee welke gezonde gerechtjes je op Griekenland allemaal kan vinden? Bekijk dan alvast onze favorieten hieronder. Natuurlijk zijn we ook vegetariërs en veganisten niet vergeten! Laat het smaken!
Griekse salade
Dé Griekse salade is natuurlijk een echte klassieker uit de Griekse keuken en door veel mensen gekend en geliefd. Ook voor je lijn is deze salade best lief en heerlijk gezond. Op voorwaarde dat je niet té veel feta gebruikt natuurlijk.
Dolmades
Dolmades zijn de typisch gevulde wijnbladeren. Je vindt ze vooral met rijst, maar ook de minder bekende versie met kikkererwten en munt is heerlijk. Het gerechtje bevat geen vlees of vis, maar ook geen melkproducten of ei, en is dus veganistisch. Je kent misschien de versie uit de winkel, die in olie geserveerd wordt, maar wanneer dit gerecht vers gemaakt wordt, is het eigenlijk ook erg caloriearm.
Gevulde aubergines
Aubergine is de populairste groente in Griekenland. Ze wordt gebruikt voor de klassieke moussaka, die natuurlijk fantastisch lekker is, maar niet echt caloriearm natuurlijk. Gevulde aubergines benaderen diezelfde smaak, maar je kunt ze ook krijgen in veel lichtere varianten.
Wij hebben voor jou een gezond receptje voor gevulde aubergines, om al vast in de sfeer te komen.
Gevulde aubergine met tzatziki
Ingrediënten voor 2 personen
voor de aubergine
2 kopjes quinoa
aubergine
een klein handje amandelen (gepeld)
een klein handje rozijntjes
een kleine puntpaprika
1 ui
100 gram feta
voor de tzatziki
¼ komkommer
een dun plakje knoflook
1 potje Oikos van Danone (of 100 gram Griekse yoghurt)
peper
zout
kruiden
kaneel
komijn
ras el hanout
zout
peper
Hoe maak je het
Leg de rozijntjes even te weken in warm water. Zet de quinoa 10 minuutjes op het vuur in kokend water. Hol daarna de aubergines uit. Aan de randjes mag je ongeveer 1 cm laten zitten. Snij de ui, puntpaprika en het vulsel van de aubergines in kleine stukjes. Hak de amandelen in kleine stukjes en rooster kort. Bak de ui, paprika en gesneden aubergine aan in een pan met een beetje olijfolie. Kruid met zout, peper, ras el hanout, komijn en kaneel naar smaak. Bij mij mogen er veel kruiden in. Zet intussen de uitgeholde aubergines kort onder de grill zodat het vruchtvlees dat nog aan de randjes zit ook mooi gaar wordt.
1. 2. 3.
Giet de quinoa af en zet even opzij. Laat de rozijntjes kort uitlekken en snijd in kleine stukjes. Voeg amandelen, rozijnen en quinoa toe aan het aubergine mengsel. Snijd nu de feta in kleine blokjes. Voeg 2/3 toe aan het aubergine quinoamengsel en schep alles door elkaar. Haal de auberginehelften uit de oven en leg in een ovenschaal. Vul met het mengsel en verdeel de overgebleven fetakaas over de twee helften. Zet terug in de oven op 180 graden.
4. 5. 6.
Maak intussen de Tzatziki. Snijd het schijfje knoflook heel fijn. Voeg het toe aan de yoghurt. Rasp de komkommer en knijp het vocht eruit en voeg ook toe. Kruid met peper en zout. Dien de aubergines op met een flinke schep Tzatziki. Smakelijk!
Dit gerechtje is trouwens heel makkelijk aan te passen voor veganisten. Laat dan gewoon de feta weg of vervang die door lekker gekruide tofu. Vervang de yoghurt door soya yoghurt. Verder kan je gewoon het recept volgen!
£
Ontdek snel meer over Griekenland of bekijk ons luxe of adults-only aanbod!
Gerelateerde berichten
Laat een reactie achter