Het etentje was geslaagd, de rekening ligt op tafel, je kijkt samen naar het totaalbedrag en dan kijk je elkaar even aan: ‘Hoeveel zullen we ervan maken?’ Waar dit bij de een vanzelfsprekend is, is van deze vraag bij de ander geen sprake: ‘Ze krijgen toch een loon uitbetaald? Ik krijg op kantoor toch ook geen fooi’. Maar klopt het wel dat het personeel in de bediening genoeg betaald krijgt?
De ene toerist denkt er zelfs niet over na om een fooi te geven, de andere maakt van belonen een sport. Drinkgeld geven is zeker niet altijd verplicht, maar in Amerika is het salaris van restaurantmedewerkers erg laag en is tippen noodzakelijk. In Japan is een fooi geven juist weer een belediging. Wat zijn de do’s and don’ts op onze populairste Sunweb-bestemmingen?
Turkije
Tippen is nooit verplicht in Turkije, maar in restaurants en bars wordt toch wel een beetje gehoopt dat je een fooi van 5-10% laat liggen voordat je het pand verlaat. Na een taxirit verwacht de chauffeur geen drinkgeld, maar hij zal het zeker op prijs stellen als je het bedrag naar boven afrondt.
Spanje en Portugal
Als de service al meegenomen is in de prijs, dan rekent men er in Spanje en Portugal niet op dat je wat extra euro’s op tafel laat liggen. Is de fooi niet meegerekend, dan geldt een tip van 5-10% in Spanje. In Portugal verwacht een ober circa 10-15% fooi. Voor een Portugese taxichauffeur is een extraatje van 10% heel gewoon, een Spaanse chauffeur zal blij zijn met 5-10% extra.
Italië en Griekenland
In deze landen is het niet verplicht om meer te laten liggen dan op de rekening staat. De tip is al verwerkt in de prijs. In Italië doen ze dit op een gezellig manier: het mandje brood dat je in veel restaurants krijgt, wordt samen met de servicekosten verwerkt op de rekening als ‘pane e coperto’. Dit betekent brood en servies/bestek. Toch wordt het personeel, net als in Griekenland, altijd vrolijk van 5-10% extra. Een taxi nodig? Rond tijdens de betaling het bedrag af naar boven.
Egypte
Een paar extra euro’s is altijd mooi meegenomen, ook in Egypte. Niet alleen toeristen worden verwacht om een tip achter te laten, ook Egyptenaren zelf doen het. Je betaalt niet alleen fooi voor een taxiritje, maar bijvoorbeeld ook aan het kamermeisje, de hotelgids en de handoekenjongen. Het personeel in de hotels zijn al tevreden bij 5 à 10 EGP per nacht.
Een extra schone kamer
Waardeer je het dat je kamer iedere dag wordt schoongemaakt? Laat dit dan discreet weten. Tipgeld voor het kamermeisje kan je bijvoorbeeld neerleggen op de hoek van je bed. Belangrijk is wel om dit niet pas aan het einde van de vakantie te doen. Misschien heeft je vaste schoonmaakster wel vrij op de dag dat jij naar huis vertrekt en gaat iemand anders dan met de centen lopen. Bovendien is het juist leuk om te zien dat de werkneemster het waardeert dat er aan haar gedacht wordt. Ze heeft het al zo druk, maar toch is opeens de afwas een keertje gedaan, is het speelgoed van de kinderen opgeruimd of heb je een extra setje handdoeken. Vergeet ook de buschauffeur niet, die jouw zware koffer uit de bus tilt. En de beach boy… die zorgt immers elke dag weer voor een strandbedje op je favoriete plek. Het hoeft niet veel te zijn, al is het maar genoeg voor een kopje koffie. Het gaat om het gebaar.
Heb jij wel eens een leuk bedankje ontvangen na het geven van fooi? Laat het ons weten.
Gerelateerde berichten
Laat een reactie achter