Door |Gepubliceerd op: 19/04/2017|2.7 min leestijd|

Bulgarije is een geweldige bestemming voor gezinnen met kinderen. Je hebt er de prachtige natuur en het bekende Sunny Beach en kan er tal van toffe excursies maken. Daarnaast is Bulgarije wel een land waar het toerisme wat meer begint op te komen, maar is het nog niet ontdekt door de massa, en dus nog best rustig. 

Herkenbare ingrediënten en recepten

Ken je de Bulgaarse keuken eigenlijk al? Als je de recepten zo leest klinken ze soms onherkenbaar. Bulgarije heeft echter een heel veelzijdige keuken, met gerechten en ingrediënten die je zeker bekend in de oren zullen klinken. Bulgarije heeft dan ook een Balkankeuken met veel Turkse en Griekse invloeden.

Shopska Salata

Zo zal je bijvoorbeeld ontdekken dat Shopska salata sterk lijkt op de bekende en beminde Griekse salade. Alleen wordt voor Shopska geen feta gebruikt, maar “sirene” de typisch Bulgaarse kaas, die wat zachter afsmaakt dan feta en dus een nog groter publiek kan bekoren.

bulgaars food eten keuken; Shopska Salata

Tarator

Je denkt vast niet dat je Tarator kent, maar het doet sterk denken aan dat Griekse gerechtje dat ook met een T begint: Tzatziki! Tarator is een soep van komkommer, knoflook, yoghurt, dille en – gemalen – walnoten en natuurlijk op smaak gebracht met olijfolie, peper en zout. Niet zo gek van koude soep. Topenista is hetzelfde gerechtje, maar dan minder lopend, waardoor je het als hapje kan eten zoals Tzatziki.

tarator keuken bulgarije

Banica (Banitsa uitgesproken)

Banica is wat minder bekend, maar zal zeker in de smaak vallen. Het is een soort brood (of is het nu taart) van filodeeg, gevuld met de bekende Bulgaarse kaas “sirene“, soms in combinatie met spinazie. Er bestaan ook versies gevuld met gehakt. Klinkt heerlijk toch?

banitsa keuken bulgarije

Bulgaarse Moussaka

En last, but not least, de Bulgaarse versie van de heerlijke Griekse moussaka. En laat dit dan ook nog eens een makkelijker recept zijn dan het Griekse. Bij de Bulgaarse moussaka snijd je de aarappel in kleine blokjes, en meng je hem onder elkaar met de aangestoofde ui, tomaat en aubergine. Bak dit eerst 45 minuten en voeg dan een mengsel toe van yoghurt, eitjes en een paar eetlepels bloem, om de onmisbare witte saus en korstje te maken.

Andere gewoonten

Het eten is dus zeker herkenbaar en zeer veelzijdig, maar de gewoonten verschillen wel een beetje van de onze, dus hou hier rekening mee! Bulgaren kunnen heel lang over hun gerecht doen. Als een bord op tafel komt, wil dit niet per sé zeggen dat ze dit meteen – volledig – opeten. Op die manier kunnen ze wel een uur over één gang doen. Probeer ook wat gelijktijdig met je tafelgenoten een gang te beïndigen. Tenminste, als jij niet al aan het dessert wil zitten terwijl je lief nog van zijn/haar Shopska aan het genieten is. In Bulgarije komt namelijk de volgende gang al op tafel, wanneer de vorige op is, en dus niet wanneer alle tafelgenoten klaar zijn met een bepaalde gang. Ach ja, zolang je het weet kan je er rekening mee houden hé 😉 !

 

19/04/2017|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter