Portugal staat bekend om de vele mooie plekken en veel vakantiegangers gaan er graag naartoe vanwege het heerlijke eten. De Portugese keuken is erg divers en in elke regio vind je authentieke Portugese gerechten die typerend voor zijn die streek. Maar wat eten ze in Portugal? Wij nemen je mee naar verschillende delen van het land en vertellen je welke Portugese specialiteiten er op de kaart staan. Voordat je op vakantie gaat, loopt het water je al in de mond …
Langs de kust
Ga je uit eten in Portugal, dan zie je veel visgerechten op het menu staan. Zeker als je aan de kust zit. Wat echt het proberen waard is, is octopus. De Portugezen zijn er dol op en verwerken het in veel Portugese specialiteiten. De lekkerste octopus komt van de grill, want daar komen de smaken van knoflookolie, peper en zout het beste tot hun recht.
Hou je meer van salades? Bestel dan de salada de polvo als deze op de kaart staat. Je krijgt een salade met verse, maar vooral boterzachte inktvis voor je neus. Lekker fris op een warme zomerdag! Wil je tijdens je vakantie niet achter het net vissen? Proef dan ook deze Portugese gerechten met vis: gegrilde sardines van de barbecue, caldeirada (stoofpot met vis en aardappels) en natuurlijk bacalhau (gedroogde, gezouten kabeljauw).
Noorden van Portugal
Bij lekker eten, hoort lekkere wijn. Laten ze in het Noord-Portugal nou wijngaarden hebben waar ze fantastische wijnen maken. De vinho verde moet je zeker geproefd hebben. Verde betekent groen, dus drink je dan ook groene wijn? Nee, dat niet. Maar de wijn is wel gemaakt van jonge druiven. Door het relatief lage alcoholpercentage smaakt dit wijntje lekker fris in de zomer. Perfect bij een salade of een stukje witvis, zoals de Portugese specialiteit bacalhau waar we het eerder over hadden.
In het noorden zijn ze ook goed in de keuken. Gedroogd vlees, peulvruchten en stoofschotels zijn favoriet. En vergeet de dikke soepen niet, want daar beginnen de Portugese maaltijden vrijwel altijd mee. Wil je typisch Portugees eten? Bestel dan caldo verde. Dit is de bekendste soep van Portugal, gemaakt van aardappelpuree, groene kool en stukjes gerookte worst.
In het binnenland
Stoofvlees staat ook in het midden van het land op de menukaart. Dat is niet zo gek, want in het binnenland eten de Portugezen veel vlees, vooral kip, koe, konijn en varken. Ga je nog verder landinwaarts, dan eet je veel Portugese specialiteiten met lam en geit. Ook zijn er veel kazen van geitenmelk. Heerlijk als je zelf een uitgebreide borrelplank maakt. Leg je er ook dunne plakjes presunto (gezouten en gerookte ham) en stukjes chouriço (pikante worst) bij? Oh ja, en misschien een wijntje on the side. Smullen!
Zuiden van Portugal
Last but not least: de beroemde keuken van de Algarve. In de hoofdgerechten zit vaak vis, vooral dan tonijn en sardines. Voor de echte vleesliefhebbers onder ons is er ook genoeg typisch Portugees eten. Wat dacht je van een stoofpotje met lam, geit of varken, bereid in Portugese wijn? Uniek in deze regio is de ‘cataplana’, een dichte wokpan waarin de Portugezen gerechten stomen in het vocht dat uit de ingrediënten komt. Vind je het moeilijk om te kiezen uit al dat heerlijke Portugese eten? Dit zijn typische gerechten uit de zuidelijke regio waarmee je gegarandeerd geniet:
- Sopa alentejana: broodsoep met knoflook, koriander, olijfolie en een gepocheerd ei;
- Presunto: gezouten en gerookte ham;
- Atum de cebolada: verse tonijn met uien en tomatensaus;
- Sardinhas assadas: op houtskool gegrilde sardines;
- Porco à alentejana: een ‘cataplana’ gerecht met oesters en varkensvlees.
Wat wordt jouw favoriet? Eet smakelijk!
Heb je trek gekregen van al dat gepraat over Portugese specialiteiten? Bekijk dan nu alle accommodaties in Portugal, boek jouw ideale vakantie en laat je verwennen op het terras of in een van de vele restaurants.
Gerelateerde berichten
Laat een reactie achter