Een Griekse maaltijd moet natuurlijk afgesloten worden met een heerlijk Grieks nagerecht. Je kunt kiezen voor een eenvoudig maar simpel dessert of de uitdaging aan gaan en je handen uit de mouwen steken. Waar kies jij voor?
Snel en eenvoudig: Griekse yoghurt
Alom bekend en in alle supermarkten te verkrijgen: de typisch romige, dikke Griekse yoghurt. Serveer het met een handje ongezouten noten (bijvoorbeeld walnoten en/of pistachenoten) en schenk er een beetje honing overheen. Niet alleen lekker als dessert, ook als ontbijt smaakt deze Griekse yoghurt super!
Makkelijk recept voor Baklava
Dit zeer zoete gerecht is alles behalve gezond, maar zo lekker en mag tijdens een Grieks diner eigenlijk niet ontbreken.
Ingrediënten:
- 15 vellen filodeeg
- 200 gram ongezouten pistachenootjes
- 120 gram boter (gesmolten)
- 400 gram suiker
- 200 ml water
Bereiding:
Verwarm de oven voor op zo’n 180 graden. Laat de vellen filodeeg ontdooien zoals op de verpakking omschreven staat. Ondertussen maal je met een blender de pistachenoten fijn.
Vet een ovenschaal in en laat het vullen van de schaal maar beginnen. Leg een laagje filodeeg op de bodem en snijd deze zodanig bij dat het velletje alleen de bodem bedekt. Bestrijk vervolgens het velletje met de gesmolten boter en leg er weer een nieuw vel op. Herhaal dit met 5 vellen.
Strooi daarna de helft van de pistachenootjes eroverheen. Herhaal ook daarna het toevoegen van vijf filodeeg vellen en strooi daar de andere helft pistachenootjes over, om uiteindelijk met de laatste vijf filodeegvellen te eindigen. Schenk nu de rest van de gesmolten boter over de schaal heen en snijd alles alvast in blokjes. Zet daarna de ovenschaal voor ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Terwijl de schaal in de oven staat breng je het water samen met de suiker aan de kook. Op deze manier maak je een siroop die je ongeveer 10 minuten laat koken.
Haal tot slot de schaal uit de oven en schenk alle warme siroop over de baklava. Vervolgens laat je de schaal goed afkoelen en… smullen maar van dit overheerlijke Griekse dessert! En stel je hebt nog een paar stukjes over, kan je dit gewoon de volgende dag bij de koffie opeten
Gerelateerde berichten
Laat een reactie achter