Moussaka is een heel typisch Grieks ovengerecht. De hoofdingrediënten zijn onder andere aubergine, gehakt en aardappel. Aangezien het vaak in laagjes wordt gemaakt en er gehakt en een romige saus overheen gaat, wordt het ook wel eens een Griekse lasagne genoemd. Toch is de Griekse variant helemaal anders en uiteraard ook zeer lekker. Probeer het zelf maar eens!
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 aubergines
- 1 grote ui / 2 kleine uitjes, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijn gesneden/geperst
- Peper en zout
- Olijfolie
- 500 gram rundergehakt
- 700 ml tomatensaus
- 1 tl oregano
- 1 zakje aardappelpuree
- 250 gram Griekse yoghurt
- 100 gram geraspte kaas
Bereiding Moussaka
Verwarm de oven alvast voor op zo’n 200 graden. Verhit daarna de olijfolie in een pan en bak daar voor ongeveer 2 minuten de ui en de knoflook in. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak dit even los. Ook de tomatensaus en de oregano kan je er nu aan toevoegen en laat dit zo’n 5 minuten op een laag vuur staan.
Ondertussen kan je de aubergines in lange schijfjes snijden en in wat olijfolie grillen, tot de schijfjes licht bruin kleuren. Maak daarna de aardappelpuree klaar zoals je die zelf wil.
Vet daarna een ovenschaal in en bedek de bodem met de schijfjes aubergine. Schep vervolgens het gehaktmengsel in de schaal met daarbovenop de laag aardappelpuree.
Mix nu de Griekse yoghurt met kaas en wat peper en zout. Voeg deze ook als laatste laag toe aan jouw moussaka. Zet daarna de ovenschotel voor ongeveer 30 minuten in de oven, tot dat hij een mooie lichte goudbruine kleur heeft gekregen. Eventueel kan je de schotel hierna nog even kort onder de gril zetten voor een mooie goudbruine kleur.
Serveer tot slot de moussaka bijvoorbeeld met een heerlijke Griekse salade vooraf. Een glaasje ouzo er nog bij (een sterke alcoholische Griekse anijsdrank) en genieten maar!
Gerelateerde berichten
Laat een reactie achter