Door |Gepubliceerd op: 02/05/2019|3 min leestijd|

Je bent wel bekend met Couscous en Tajines, maar Tunesië heeft nog veel meer heerlijke gerechten te bieden! Dankzij de Arabische, Joodse, Italiaanse en Berberse geschiedenis bestaat de Tunesische keuken uit een uitgebreide mix van Mediterrane en Oosterse gerechten. Ontdek enkele smaakvolle gerechten uit de Tunesische keuken in dit artikel. Veel leesplezier!

Lablabi

Het woord “ Lablabi” komt van het Turkse woord “ Leblebi”, wat “geroosterde kikkererwten” betekent. Deze soep wordt gemaakt met kikkererwten, knoflook, komijn, olijfolie, zout, peper en harissa. Het is ook de meest populaire soep in Tunesië en wordt voornamelijk in de winter gegeten. Maar wees voorzichtig, deze soep is vaak erg pittig! Hou je niet van pittig eten? Laat het de chef gerust weten, hij zal zijn soep voor jou graag wat zachter van smaak maken.

Lablabi

Thee met pijnboompitten

Het is belangrijk om te weten dat thee een teken van gastvrijheid is in Tunesië. Het samen drinken van thee is hier een veelgebruikte manier om een band te creëren met de gasten. Ze serveren voornamelijk groene of zwarte thee. De groene thee krijgt zijn smaak met behulp van munt en gaat goed samen met pijnboompitten. De zwarte thee wordt verrijkt met geraniumblaadjes.

Thee

De Mechouia salade

Deze verrukkelijke Tunesische salade heeft veel voorbereiding nodig, omdat veel van de groentes gegrild, gepeld en gesneden moeten worden. Daarna brengen ze het op smaak met knoflook, koriander en komijn en met een mengsel van olijfolie, citroensap en harissa. Het geheel wordt afgemaakt met tonijn, ei en kappertjes of olijven.

Mechouia salade

Brik

Dit voorgerecht is een van de populairste in het land. Het lijkt een beetje op een opgevulde pannenkoek. Deze vulling bestaat uit tonijn, een zachtgekookt ei, peterselie, uien en aardappelpuree, maar dit kan verschillen per regio.

Brik

Couscous

Dit traditionele gerecht heeft een Berberse oorsprong en is gemaakt van gestoomd griesmeel. Het wordt op veel manieren geserveerd en kan verschillen per regio. Er zijn 2 soorten couscous in Tunesië, namelijk zoet en zout. Het gerecht verschijnt regelmatig tijdens traditionele feesten of familie diners. De couscous wordt bereid in een keskes, bestaande uit twee onderdelen, waarvan het ene dient om griesmeel te koken en het andere om groenten en vlees klaar te maken.

Couscous

Chakchouka

De chef maakt dit populaire gerecht met tomaten, uien, knoflook, paprika’s, courgettes, aardappelen, zachtgekookte eieren en brengt het op smaak met heerlijke kruiden. Sommige varianten van Chakchouka zijn gemaakt met vlees, ideaal voor de echte liefhebber. Dit gerecht wordt vaak vergeleken met Ojja, maar vergis je niet, Chakchouka maak je alleen met tomaten of paprika’s!

Chakchouka

Zlabia

Dit nagerecht is een combinatie van cake en snoep. Deze oosterse specialiteit maak je met bloem, suiker, honing en kardemom. Zlabia wordt eerst gebakken en vervolgens ondergedompeld in suiker of honing, waardoor er een heerlijke licht krokant laagje ontstaat. Een ideaal gerecht voor de echte zoetekauw!

Zlabia

Baklawa

Tunesiërs kunnen zich geen bruiloft of viering voorstellen zonder dit beroemde gebak. Baklawa bestaat uit meerdere lagen van dun bladerdeeg, opgevuld met amandelen, gedroogd fruit en suiker. Het wordt in kleine ruitjes gesneden en in de oven gebakken. Als afronding gieten ze een gearomatiseerde suikersiroop over de nog warme Baklawa. Het enige wat jij nu nog hoeft te doen is proeven….

Baklawa

02/05/2019|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter