Naast eindeloos luieren op het strand, de mooiste bezienswaardigheden ontdekken en genieten van de zomerse temperaturen, wil je op vakantie natuurlijk ook proeven van al het lekkers dat de traditionele keuken te bieden heeft. Dan ben je in Bulgarije aan het juiste adres. Wat dacht je bijvoorbeeld van Kebabcheta, gegrild vlees met diverse sauzen? Of de traditionele Shopska salade? Een typische Bulgaarse salade met tomaat, komkommer, ui, paprika, peterselie en vers geraspte feta kaas.
Bulgaarse keuken
De Bulgaarse keuken is het best te omschrijven als een Balkankeuken met veel Turkse en Griekse invloeden. De Bulgaren gebruiken voornamelijk verse ingrediënten en die proef je zeker terug in de heerlijke gerechten. De dag begint in Bulgarije vaak met een Banitsa. Dit erg populaire ontbijt is een pastei gevuld met feta kaas en wordt vaak genuttigd samen met een typisch Bulgaars yoghurt drankje, Arian. Tijdens de lunch en het diner wordt een warme maaltijd gegeten. Deze maaltijd begint meestal met een bord verse salade en een glaasje Rakia. De maaltijd wordt meestal afgesloten met een nagerecht: ijs, gebak of Palacinka. Palacinka zijn pannenkoekjes gevuld met honing, confituur of chocolade. Deze kunnen eventueel nog aangevuld worden met ijs, noten of vruchten.
Wijnland
Bulgarije heeft niet alleen heerlijke gerechten, het is sinds de oudheid ook een echt wijnland. Naast witte en rode wijn wordt er een typische kruidenwijn (Pelin) en harswijn (Mastika) geproduceerd. Bij een bezoek aan Bulgarije mag het proeven van de traditionele Rakia ook zeker niet ontbreken. Dit borreltje is vergelijkbaar met cognac en is gemaakt van pruimen, druiven en abrikozen. Liever een tasje koffie? Als je in Bulgarije koffie bestelt, gaat men er vanuit dat je een espresso bestelt. Je krijgt dan sterke Turkse koffie en het koekje bij de koffie wordt vaak vervangen door een opgerold papiertje met daarop een wens of een spreuk. Wil je toch liever een normale koffie bestellen? Vraag dan om een large coffee.
Ovengerechten
De Bulgaren zijn dol op ovengerechten en het liefst combineren ze verschillende vleessoorten, groenten en kruiden. De combinaties worden zorgvuldig gekozen zodat alle ingrediënten goed bij elkaar passen. Een typisch Bulgaars ovengerecht is Kavarma. Dit gerecht bestaat uit stukjes vlees, champignons, ui en Tsjoebritsa. Dit laatste is een kruid uit het Balkan gebergte. Een ander populair ovengerecht is Bulgaarse Moussaka. Deze wordt gemaakt van vlees, aardappelen en verschillende groenten en doet zeker niet onder aan de Griekse Moussaka. Probeer dit heerlijke gerecht eens thuis en proef alvast van de Bulgaarse keuken!
Bulgaarse Moussaka
Wat heb je nodig?
– 500 gram rundergehakt
– 1 kg aardappelen, in blokjes gesneden
– 3 eieren
– 1 kop yoghurt
– 2 el bloem
– 2 tomaten, fijngesneden
– 1/3 peterselie, fijngehakt
– 1 ui, fijngesneden
– zout en peper
– 2 el Provençaalse kruiden
– plantaardige olie
Doe wat olie in de pan en fruit de ui op middelhoog vuur voor 2 à 3 minuten. Voeg daarna het gehakt toe en bak het gaar. Meng in een ovenschaal de aardappelblokjes, de tomaten, peterselie, ui en het gehakt. Voeg wat zout en peper toe naar smaak.
Verwarm intussen de oven voor op 190 graden. Zet de schaal in de oven en bak het gerecht tot de aardappelen gaar zijn (ca. 45 minuten). Meng de eieren, yoghurt en bloem in een kom. Neem de schaal uit de oven en giet het mengsel hier overheen. Zet de schaal terug in de oven en bak dit opnieuw in de oven voor 10 minuten.
Tip: Eet hier de bekende Shopska salade bij. Eet smakelijk!
Wat is jouw favoriete Bulgaarse recept?
Gerelateerde berichten
Laat een reactie achter