Top 10 tips voor je eerste cruisevakantie
Wanneer je voor het eerst op cruise gaat, kun je het spannend vinden wat je kunt verwachten. Wat moet je inpakken, waar moet je aan denken en wat kun je eigenlijk verwachten aan boord? Geen zorgen, een cruisevakantie is veel makkelijker dan je denkt. In feite is het precies als een hotelvakantie, maar dan op zee. Toch is het handig om een paar dingen op voorhand te weten.. Daarom hebben wij de tien beste cruise tips voor je op een rij gezet.
10x Tips voor je eerste cruise
1. Zorg dat je ruim op tijd bij je vertrekhaven bent
Vakantie is om te ontspannen en moeten haasten zit niemand op te wachten. Zorg daarom dat je bijtijds bij je vertrekhaven aanwezig bent. Het schip vertrekt misschien in de late namiddag, maar een vertraagde vlucht of drukke file is geen goede start van je vakantie. Weet namelijk dat wanneer je te laat bent, het schip zonder jou zal vertrekken.
2. Pak handbagage in
Bij het inschepen geef je jouw koffers af en worden deze door het personeel bij jouw hut gebracht. Zo hoef jij niet zelf je bagage door het schip heen te slepen, ideaal. Maar het kan voorkomen dat jij al bij je hut bent, maar je koffer nog niet! Pak daarom alle essentiële benodigdheden - medicijnen, belangrijke documenten, telefoonopladers - in een handbagage tas. Als je plaats hebt, stop er dan ook je zwemkleding en zonnecrème in. Zo kun je meteen zonnebaden of het zwembad induiken. Laat dat vakantiegevoel maar beginnen!
3. Zet je mobiele telefoon op vliegtuigmodus
Je favoriete vakantiefoto's uploaden op social media of 's avonds even lekker Netflixen in bed? Let heel goed op de extra kosten! Wanneer je in de haven of aan wal je telefoon gebruikt, betaal je de standaard roaming kosten. Binnen de EU zijn dit gewoon de kosten van je mobiele data. Maar wanneer het schip op zee is, verandert er een hoop. Je telefoon maakt dan namelijk verbinding met het satelliet netwerk van het cruiseschip, want soms wel tien keer zoveel kan kosten als je normale data! Onze tip: zet je telefoon in vliegtuigstand en voorkom een torenhoge rekening.
4. Boek activiteiten voordat je vertrekt
Als je vastbesloten bent om een bepaalde excursie aan land te doen, van de wellness of spa te genieten, een les te volgen of een speciaal restaurant te kiezen, reserveer deze dan op voorhand. Reserveringen aan boord zijn snel volgeboekt - vooral tijdens drukke periodes zoals de lente- en zomervakantie en de feestdagen. Een bijkomend voordeel: je kunt nauwkeuriger budgetteren en plannen als je vroeg boekt, in tegenstelling tot spontane aankopen aan boord. Excursies kunnen duur zijn, dus zorg ervoor dat je de prijs controleert voordat je reserveert.
5. Ga er niet van uit dat de cruise all-inclusive is
Cruisetarieven omvatten veel, maar niet alles. Meestal zijn de hut, maaltijden, activiteiten aan boord en entertainment inbegrepen. Verwacht extra te betalen voor drankpakketten, fooien, internet, excursies aan wal, belastingen en havengelden. Alles bij elkaar kan dat oplopen tot honderden euro's meer dan je basistarief. Voor cruisers die niet bekend zijn met extra kosten, kan het toch wel als een verrassing komen wanneer het tijd is om de rekening te betalen.
6. Neem je tijd
Elke dag ontvang je een nieuwsbrief of bulletin van het schip met geplande activiteiten en evenementen. De mogelijkheden kunnen overweldigend zijn - films, danslessen, theater, seminars, cabaretiers, bands, shows - om nog maar te zwijgen van de tijd voor maaltijden, zwemmen en zonnebaden. Vraag je je af hoe je dat allemaal kunt doen? Dat lukt je niet, dus markeer je topkeuzes! Je wilt jouw cruise niet beëindigen met het gevoel dat je een vakantie nodig hebt.
7. Begrijp automatische fooien
Vroeger deden passagiers fooien in contanten in enveloppen en leverden ze die aan het einde van de reis aan het personeel. Vandaag de dag gebruiken de meeste cruisemaatschappijen een automatisch fooiensysteem. De fooien worden samengevoegd en verdeeld onder het huishoud- en dinerpersoneel, en onder het personeel dat achter de schermen helpt. Bar- en spa-medewerkers delen zelden in de automatische fooien, dus worden de fooien toegevoegd wanneer je bediend wordt. Of je nu een martini bestelt of van een massage geniet, reken op een automatische fooi van 15 tot 18 procent.
8. Let op de klok
Sommige havens liggen in andere tijdzones dan de klok van het schip, dus zorg ervoor dat de tijden overeenkomen. Passagiers moeten meestal 30 minuten voor het vertrek van het schip terug aan boord zijn. En het schip zal niet wachten als je te laat bent!
9. Neem geen eten mee van het schip
Als je van plan bent om te picknicken en het eten van het schip te gebruiken terwijl je in de haven bent, vergeet het dan maar. Vers fruit en groenten, vlees en kazen, noten en zaden, en zelfs gebakken goederen zijn niet toegestaan om buiten het schip te consumeren. In bepaalde havens controleren honden voor de zekerheid elke rugzak, tas en portemonnee. Wat wel kan: voorverpakte en verzegelde snacks, zoals mueslirepen.
10. Ontspan en geniet!
Een bekend motto? "Een slechte dag op een cruiseschip is beter dan een goede dag op het werk!"