Wauw. Pula is echt een sfeervolle, gezellige en ontzettend mooie stad vol historie. De oudste vondsten in dit meest zuidelijke deel van het Kroatiësche schiereiland zijn maar liefst 80.000 jaar oud. De ligging van Pula is dus al zo lang ideaal als woonplek. De omringende heuvels geven bescherming tegen de hevige winterstormen, de haven heeft ook een mooie beschutte plek en als klap op de vuurpijl is de monding ook nog eens breed genoeg voor grote schepen. Geen wonder dat Pula een belangrijke plek is voor het toerisme, de handel en de industrie.
Pula door de jaren heen
Pula is de oudste stad van de Oost-Adriatische kust. Het is de stad niet altijd voor de wind gegaan, maar de stad heeft elke tegenslag overleefd. Niet zo heel gek als de legendarische Hercules je beschermheer is. De eerste vermeldingen over Pula gaan over de Griekse, en eveneens legendarische Argonauten die een stad stichtten. Zoals in zoveel plaatsen zijn de Romeinen hier ook jarenlang de baas geweest, net al de kolonisten uit Venetië. In de tussentijd en in de jaren hierna is de stad meerdere keren geplunderd. Pas toen Istrië bij Oostenrijk kwam, begon de verandering. In 1853 begon de wederopbouw van Pula.
Prachtig in Pula
Na al die plunderingen, gevechten en slagen is het eigenlijk een wonder dat Pula nog zo rijk is aan historische monumenten. De grootste bezienswaardigheid is ongetwijfeld keizer Augustus’ amfitheater uit de eerste eeuw na Christus. Tegenwoordig kun je de arena nog steeds bezoeken voor voorstellingen, al is het dan nu zonder bloed. In de zomermaanden zijn hier opera-, toneelvoorstellingen, zelfs rockconcerten en ook wordt hier het Kroatische filmfestival gehouden. Ook de tempel van keizer Augustus staat ook nog overeind, al is het jaren geleden onder de christelijke Byzantijnen omgebouwd tot kerk.
Nog meer moois in Pula
Ben je nog op zoek naar een fotogeniek plekje in Pula en heb je de mooie haven al gezien? Ga dan zeker naar de Herculespoort, de Tweelingpoort, de Mariakapel of -naast al deze bezienswaardigheden- nog nieuwe Kathedraal uit 1640. Eigenlijk heeft Pula teveel mooie plekjes om op te noemen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de goede restaurants, mooie musea en de schitterende omgeving. Genoeg te zien, genoeg te beleven.
Hoofdstad:
De hoofdstad van Kroatië is Zagreb.
Taal:
De officiële taal is Kroatisch. Daarnaast wordt er veel Duits gesproken. In de toeristische gebieden kun je ook met het Engels uit de voeten.
Tijd:
Er is geen tijdsverschil met Nederland.
Valuta:
De officiële munteenheid is de euro. In de toeristische (bad)plaatsen vind je veelal meerdere pinautomaten. Wil je betalen met een credit card? Ook deze worden op veel plaatsen geaccepteerd.
Voltage:
Het voltage is net als in Nederland 220 volt. Je hebt geen verloopstekker nodig.
Reisdocumenten:
Nederlandse staatsburgers kunnen met een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart naar Kroatië reizen. Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, dan is het belangrijk om na te vragen of er andere regels van toepassing zijn. Dit vraag je na bij de ambassade van het land waar je heen wilt en de landen waar je doorheen reist. Het reizen met de juiste documenten is jouw eigen verantwoordelijkheid. Sunweb kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.
Reisleiding
In Kroatië is er geen reisleiding aanwezig. Je wordt opgevangen door een Engels sprekende lokale vertegenwoordiger.
Vaccinatie:
Voor actuele informatie betreffende vaccinaties en andere gegevens over gezondheid en reizen kijk je op de site van LCR: https://www.lcr.nl/.
Alarmnummer:
Het nationale alarmnummer voor politie, ambulance en de brandweer is 112.
Eten & drinken:
In de gerechten van de Kroatische keuken proef je Ottomaanse, Italiaanse en Sloveense invloeden. Het geserveerde eten is goed en aantrekkelijk geprijsd. Proef tijdens je vakantie eens een heerlijke stoofschotel van vis of vlees. Of wat dacht je van salami met paprika. Ook de zoetekauw komt niks te kort. Heerlijk bij de koffie of als toetje. Wat drankjes betreft is bier, Pivo, een populaire drank in Kroatië. Verder staat de Kroatisch wijn ook goed bekend.Het water is in Kroatië niet zoals je in Nederland gewend bent. Het wordt afgeraden kraanwater te drinken. Je kunt het beste in de supermarkt of bij je hotel/appartement flessen water kopen.
Fooien:
Het is in Kroatië de gewoonte om in bars en restaurants ongeveer 10% fooi te geven.
Openingstijden:
De winkels in Kroatië zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 07.00-20.00 uur. Op zaterdag en zondag zijn de winkels tot 14.00 uur geopend. In de toeristische gebieden kan bovenstaaande informatie afwijken.
Feestdagen:
In Kroatië vinden in de periode van april t/m oktober de volgende feestdagen plaats: